Yoga Achtergrond


Wat is yoga?

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid' of 'samenbrengen'. Yoga ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India. Het was een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen. Feitelijk is er in 4.000 jaar tijd niet veel veranderd, want ook nu nog is dat de kern van yoga. Yoga is de ultieme vorm van zelfstudie. Je duikt diep in jezelf en komt als nieuw weer boven, klaar voor wat er ook komen gaat.

 

Asana's 

Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (Asana's) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten. Geen wonder dat yoga de laatste jaren zo populair is.

 

Balans

Yoga gaat veel dieper dan een beetje stretchen. Hoe je leeft in je lichaam, hoe je het ervaart, zo leef je ook in je geest en andersom geldt hetzelfde. Dus als je geestelijk gespannen bent, is je lichaam gespannen en dat werkt als een domino door in de rest van je leven. Als je geest uit balans is, is je lichaam uit balans. Als je geest echter kalm, open en gecontroleerd is, weerspiegelt zich dat in je lichaam en in je leven en kun je groeien.

 

Eenvoudig

Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is waar. Natuurlijk zijn er veel asana's waarvoor de nodige kracht en lenigheid nodig is, maar wie begint met yoga merkt al snel dat de meeste klassieke yoga-oefeningen tamelijk eenvoudig zijn uit te voeren.