IVA GRATION - YOGADOCENT

Mijn eerste vreugdevolle herinneringen gaan terug naar de momenten waar ik als klein meisje aan het spelen was in de natuur. Vol verwondering van de schoonheid en diversiteit van de natuur, voelde dat ik volledig mijzelf kon zijn. Veilig, vrij en vol vreugdevolle liefde. Nu breng ik als Natuurcoach en Yogadocent met liefde en aandacht mensen weer in contact met henzelf, door lichaam en geest met elkaar te verbinden. Met aandacht voor wat er NU is. Wanneer er pijn, verdriet, ziekte, stress of angst speelt in ons leven, kan de beoefening van yoga bijzonder heilzaam en kalmerend werken. Yoga betekent voor mij een terugkeer naar de natuur. Naar een gevoel van simpele essentie. Wanneer ik buiten in de natuur ben, of op de yogamat sta, ervaar ik telkens weer hoe bevrijdend en helend dit is. Deze ervaring pas ik dan ook graag toe als yogadocent. Van oorsprong ben ik opgeleid als hatha yogadocent en de laatste jaren heb ik vele lessen en workshops gevolgd op het gebied van ontspanning, ademhaling en yin en dit integreer ik ook in mijn lessen. Meer info: www.dailynature.nl

 

INTERVIEW MET IVA

Hoe heb je zelf yoga ontdekt?

Jeetje, nu ik erover nadenk, dat is inmiddels alweer ruim 10 jaar geleden, haha! Ik studeerde aan de universiteit en mijn beste vriendin en ik vonden een flyer voor yogalessen in de Weesper flat. We volgen samen een proefles en schreven ons daarna in. Ik herinner mij nog goed hoe ik tijdens die eerste les op de yogamat eigenlijk pas voelde hoeveel spanning er in mijn lijf zat. Best confronterend dus. Maar na de les voelde ik mij wel al veel soepeler en relaxter. Ik ben 10 jaar bij de yogaschool van mijn docent gebleven en heb daar ook mijn opleiding genoten. En toen werd het tijd om mijn vleugels uit te slaan en mijn 'yoga' horizon te verbreden.

 

Wat houden jouw lessen in en wat is de opbouw/invulling van je lessen?

In mijn Herstel Yogales brengen we de aandacht in het hier en nu. Ik begeleid leerlingen met hun lichaam te bewegen met een acceptatie voor hoe deze zich in het moment aandient. Zonder het te forceren of te negeren. Onze gedachten zijn van directe invloed op ons lichaam en ons immuunsysteem. Door hier steeds weer bewust van te worden, stimuleren we het lichaamseigen herstellend vermogen. Mijn herstel yogales bestaat uit korte meditaties, kracht & coördinatie, balans, rekoefeningen, ontspanningstechnieken, ademhaling en visualisaties.

 

Waarom is jouw lesstijl (bijvoorbeeld flow/iyengar yoga/slow flow/yin/kundalini reiki etc) zo goed en voor wie is het geschikt?

Omdat de herstel yoga zo rustig is opgebouwd met heldere uitleg in een veilige omgeving is dit een heel toegankelijke les voor iedereen die wil werken aan een groter lichaamsbewustzijn en meer acceptatie van het lichaam. Hierdoor is deze les ook bijzonder geschikt voor mensen met een chronische ziekte, een beperking, of herstellende van een moeilijke periode. Het uitgangspunt is: roeien met de riemen die je hebt!

 

Hoe zou je jezelf omschrijven als leraar?

Voor mij is het belangrijk dat iemand zich veilig en welkom voelt. Ik probeer daarom altijd een zo open en rustig mogelijke leraar te zijn en datgene wat ik als docent deel ook op mijzelf toe te passen. Omdat ik ook als natuurcoach werkzaam ben in het dagelijks leven (www.dailynature.nl), deel ik graag mijn enthousiasme voor de natuur. Yoga en de natuur zijn voor mij heel nauw met elkaar verbonden. En als het even kan maak ik ook wel eens een grapje, want het leven is al serieus genoeg!

Als er een ding is dat je graag ziet dat elke deelnemer aan je lessen onthoudt, wat is dat dan?

Een gevoel van kalmte en zelf acceptatie!

 

 

< Terug