AMANDA BEUGELING - YOGADOCENT

Met veel liefde en aandacht begeleid ik mijn yogalessen. Toen ik jaren terug zelf voor het eerst aan een yogales deelnam rolden de tranen over mijn wangen en viel ik tijdens savasana in slaap. Mijn analytische brein begreep er helemaal niks van, maar ergens wist ik dat dit een goed teken was. Eindelijk was mijn lichaam aan de beurt. Het verdiende de rust en aandacht die yogalessen bracht. Yoga is sindsdien centraal onderdeel van mijn leven geworden. Ik pieker minder en ben er veerkrachtiger door geworden. Prachtig he? Dat werken met het lichaam ken leiden tot ontwikkelingen in persoonlijkheid en karakter. Het blijft me fascineren. 

Als coach werk ik daarom voornamelijk met het lichaam. Onze hoofden zitten vol met ingewikkelde verhalen, terwijl het lichaam vaak veel eenduidiger is: het verkrampt of het ontspant. Het spreekt een eigen, eerlijke taal. Ik begeleid mensen in het herkennen, voelen en begrijpen van hun persoonlijke lichaamstaal, en dit in te passen in hun levensstijl. Dat is enorm waardevol. We leven immers de hele dag via ons lichaam. Wie zijn/haar lijf goed kent, kan lichaamssignalen als hulpbron zien en beter voor zichzelf zorgen. Dat brengt meer inzicht, relativering, zelfvertrouwen, veerkracht en gezondheid. Wat het leven ons ook voor de voeten gooit. 

Interesse in een coachingstraject met Amanda? Meer informatie op amandabeugeling.com

 

INTERVIEW

Onze docent Amanda ken je waarschijnlijk van haar yogalessen, de introductiecursus en de vrouwencirkels die ze begeleidt. Een interview over de rol van yoga in haar leven, en de reden dat ze naast yogalessen ook persoonlijke coaching aanbied.  

Amanda: met veel liefde en aandacht begeleid ik mijn yogalessen. Uit ervaring weet ik hoeveel dit voor mensen kan betekenen. Toen ik jaren terug zelf voor het eerst aan een yogales deelnam rolden de tranen over mijn wangen en viel ik tijdens savasana in slaap. Mijn analytische brein begreep er helemaal niks van, maar ergens wist ik dat dit een goed teken was. Eindelijk was mijn lichaam aan de beurt. Het verdiende de rust en aandacht die yogalessen bracht. Yoga is sindsdien centraal onderdeel van mijn leven geworden. Ik pieker minder, ben veerkrachtiger en zorgelozer.

 

Dan zal je nu waarschijnlijk een rustig leventje leiden?

Amanda: Haha, dat denken mensen wel vaker. Was dat maar waar. Het leven is niet te temmen, ook niet met yoga. Don't worry, nothing is under control! In de afgelopen twee jaren alleen al had ik een levensbedreigende buitenbaarmoederlijke zwangerschap, overleed mijn moeder, eindigde mijn 11-jarige relatie en een dienstverband van 10 jaar. Allemaal pilaren van zekerheid vielen weg. Yoga helpt me in het omgaan met zulke gebeurtenissen. Het geeft me het vertrouwen en de moed om rauwe emoties in alle kwetsbaarheid eerlijk te durven doorvoelen. Ook lichamelijk. Om mijzelf liefdevol te ondersteunen, precies zoals ik op dat moment ben, in plaats van mezelf te willen verbeteren of veroordelen. Elke storm gaat voorbij. Dan is er zon, of een regenboog om van te genieten. Je weet nooit wat het leven brengt. C'est la vie. 

 

Als yoga al zoveel brengt, waarom dan ook persoonlijke coaching?

Rust vinden, je lichaam beter leren kennen, in het moment raken. Het zijn mooie ervaringen die wel op de mat meemaken. Wanneer je deze ervaringen kan vertalen naar je gedrag en gedachtes tijdens je dagelijkse leven, dan begint yoga voor mij pas echt. Dat vergt toewijding, discipline en liefdevolle, eerlijke zelfreflectie. Alleen dan zal yoga ook daadwerkelijk leiden tot een duurzame gezondere levensstijl. Hierin begeleid ik mensen. Begeleiding is nodig om eigen blind-spots te kunnen zien en om daadwerkelijk door te zetten. Ik geef geen advies maar bied yoga, ademhalings- en coachings technieken waarmee mensen hun lichaam weer leren te 'voelen' en daardoor tot inzichten te komen. Ik heb zo vaak gehoord: "voordat ik de burn-out had gaf mijn lichaam al lang aan dat het overspannen was, maar ik luisterde niet." En dat is niet gek. We zitten vandaag de dag veel 'in ons hoofd'. En dan vergeten we om te luisteren naar ons lichaam. Het lichaam geeft bovendien allemaal stress-signalen af en die zijn helemaal niet prettig om te voelen! Dat ontkennen of verdoven we liever. 

 

Kunnen we daar wat aan doen?

Natuurlijk! Lichaamsbewustzijn kan je hervinden en trainen. Dat is zeer de moeite waard: we leven immers de hele dag via ons lichaam. Wie zijn/haar lijf goed kent, kan lichaamssignalen als hulpbron zien en beter voor zichzelf zorgen. Dat brengt meer inzicht, relativering, zelfvertrouwen, veerkracht en gezondheid. Wat het leven ons ook voor de voeten gooit. 

 

< Terug