Kundalini Yoga

Karakteristiek aan de Kundalini yogalessen zijn de afwisseling van dynamische fysieke oefeningen en meditatie.

 

Kenmerken

Kundalini yoga wordt ook wel de ‘yoga van het bewustzijn' genoemd, omdat het een zeer directe impact heeft op hoe je jezelf waarneemt, je leven en de wereld om je heen. Kundalini maakt je bewust bewust. Je voelt de werking direct!

 

Inhoud les

Iedere les heeft een unieke combinatie van verschillende onderdelen.  Er wordt gewerkt met dynamische oefeningen, ademhalingstechnieken, mantra's en krachtige meditaties. De uitgebalanceerde techniek heeft een weldadig effect op je lichaam: het ontgift, versterkt je zenuwstelsel, balanceert je hormoonstelsel en vermindert de effecten van stress.

Kundalini is de levensenergie die in je lichaam aanwezig is en door yoga-oefeningen wordt geactiveerd en geleid. Het is een helende energie die je in balans brengt en je bewustzijn verruimt. De veilige technieken werken direct in op het zenuwstelsel en de klieren, zodat je het effect al in de eerste les in je lichaam ervaart. Het geeft een weldadige rust, een vrolijke stemming en een energiek gevoel. Een natuurlijk antidepressivum, zonder bijwerkingen!

 

Geschikt voor

Voor iedereen zich verder wil verdiepen in yoga. Let op: beter niets als je zwanger bent.

 

< Terug

nog meer info over kundalini yoga

Kundalini Yoga is een ‘niche’ in de yogawereld. Opmerkelijk als je weet dat het een van de oudste vormen van yoga is en gezien wordt als de meest uitgebreide vorm van alle yoga tradities. Reden genoeg om in het kort wat meer te vertellen over deze bijzondere vorm van yoga.

 

Kundalini wordt voor het eerst omschreven in de Upanishads, de heilige geschriften binnen het Hindoeïsme die teruggaan tot de 5e eeuw voor Christus. Daaruit valt op te maken dat yoga oorspronkelijk gezien ènkel ter voorbereiding van De Meditatie was. Het was een manier om je lichaam los te maken en open te zetten om vervolgens in meditatie ‘het echte werk’ (de zelfrealisatie) te kunnen doen.

 

In de huidige Kundalini Yoga zijn mediaties nog steeds een belangrijk onderdeel van de les. Ook maken we gebruik van mantra’s, verschillende ademhalingstechnieken (pranayama) en natuurlijk de asana’s (yogahoudingen). Iedere les heeft een unieke combinatie van deze technieken die samen een kriya genoemd worden. Deze kriya’s stellen je in staat om diep te ontspannen, blokkades op te lossen en jouw volle potentieel te kunnen benutten op zowel fysiek, mentaal als spiritueel vlak. Hierdoor kan je een diepere verbinding met jezelf ervaren.

Er zijn meer dan duizend soorten meditaties en kriya’s, elk met een apart thema. Hierdoor is elke les weer anders en heb je de mogelijkheid om meerdere kanten van jezelf te ontdekken.

 

Het woord Kundalini verwijst dan ook naar de energie van het bewustzijn. Deze energie is in ieder van ons aanwezig en zit fysiek gezien opgerold aan de basis van onze ruggengraat. Het ontwaken van de Kundalini energie zorgt voor een energiestroom die het bewustzijn aanwakkert, het potentieel van het zenuw- en klierstelsel aanboort en de chakra’s en meridianen in ons lichaam balanceert. Het onbewuste wordt bewust. Je kan dit merken aan de veranderende manier waarop je jezelf, je leven en de wereld waarneemt. Je gaat letterlijk bewuster leven met een verruimde blik en nieuwe perspectieven. Niet voor niets wordt Kundalini Yoga, ‘de yoga van het bewustzijn’ genoemd.

 

Er is nog veel meer te vertellen over deze mystieke vorm van yoga, wat is de werking van [1] , chakra’s en mudra’s. Wie was [2] , waarom draagt men witte kleding en waar komt het gebruik van een schapenvel vandaan? Ik vertel je er graag meer over!

 


 

https://www.3ho.org/kundalini-yoga/mantra

 

link naar: https://www.3ho.org/yogi-bhajan