Yoga xxl: Yin & Meridianen

In deze serie van 5 Masterclasses (masterclasses zijn ook los te volgen) leer je alles over de elementen, meridianen, Yin Yoga en Reiki. Tijdens elke masterclass gaan we dieper in op een bepaald element en hoe deze is verbonden met de energie van de organen in je lichaam en de daarbij behorende uitingen.

 

In deze workshops van 3 uur neemt Ria van Leeuwen je mee in de wondere wereld van elementen, meridianen, reiki en Yin yoga.

Vraag je jezelf het volgende wel eens af?

  • Wanneer ben ik in mijn element?
  • Waarom voel ik mij zo moe in een bepaalde periode?
  • Wat is de orgaanklok nu eigenlijk?
  • Wat is Reiki?
  • Wat is het effect van bepaalde houdingen in de Yin les?
  • Wat kan ik doen bij bepaalde klachten als burn out, stress, slecht slapen?

Dit zijn vragen die vaak gesteld worden naar aanleiding van de Yin/Reiki lessen.

Tijdens deze workshops gaat Ria dieper in op de 5 elementen leer in samenhang met Yin Yoga en Reiki. De 5 elementen Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur zijn volgens de Chinese geneeskunde de bouwstenen van je persoonlijkheid. Ze staan voor verschillende karaktereigenschappen en talenten die je hebt. Uit balans kunnen ze klachten geven als slapeloosheid, piekeren, stress of burn out. In balans voel je je goed, energiek en tevreden. Ieder element is verbonden met de energie van de organen in ons lichaam en de daarbij behorende emoties/uitingen.

Reiki werkt ook met energie en door de kennis van de Chinese elementen leer en Japanse Reiki te combineren kun je de energie om in balans te komen versterken.

 

Hoe?

Door je te verdiepen in deze elementen leer je welk element bij jou extra sterk aanwezig is. Ook kom je te weten welk element in jouw lichaam in balans, en welke juist uit balans is. Als je immers weet waar het vandaan komt, kun je het ook gaan aanpakken!

 

Wat gaan we in de workshops doen?

Per element gaan we het volgende behandelen:

  • Uitleg over de 5 elementen leer, orgaanklok, meridianen en Reiki. Wat kan de 5 elementen leer doen bij vermindering van klachten als slapeloosheid, stress, burn out
  • Yin yoga houdingen die bij het element horen
  • Eenvoudig chi qong oefeningen per element
  • Uitleg over Reiki en hoe je dit kunt inzetten bij bepaalde klachten

De workshops zijn verdeeld per element. Je kunt ze alle 5 volgen, zodat je een goed beeld hebt van het geheel. Maar ze zijn ook los te volgen.

Theorie en praktijk wisselen elkaar af en je krijgt een hand out mee.


Masterclass 1 – element aarde

Aarde - Milt - Maag - Wind - Na Zomer - Manipura Chakra

Aarde is de buffer tussen de andere fasen.

Aarde stuurt de energiesystemen Maag en Milt aan. Bij Aarde draait alles om voeding, voeden, zorgen voor en verwerking.

Fysiek: vermoeidheid, spijsverteringsklachten, allergieën, overgewicht, chronische holte problemen, reuma, cellulitis, snel blauwe plekken, spataderen.

Mentaal emotioneel: obsessies, zorgen maken, concentratieproblemen, zwaar hoofd, zwaar voelen, te veel zorgen voor anderen en niet goed zorgen voor jezelf, niet geaard zijn, teveel in je hoofd zitten.

 

MASTERCLaSS 2 - element metaal

Metaal - Longen - Dikke Darm - Droogte - Herfst - Vishuddha Chakra

Metaal staat voor afname van energie.

De energiesystemen Dikke darm en Longen (en dus ook huid) vallen onder het Metaalelement. Oogsten, opruimen en plaatsmaken voor nieuwe zaken zijn kenmerken van dit element.

Fysiek: longklachten, darmklachten, huidklachten.

 

Mentaal emotioneel: moeite hebben om te oogsten, de vruchten te plukken van wat je hebt gedaan, bereikt of gekregen. Moeite met afscheid nemen, loslaten en opruimen. Verdriet, droefheid, slechte energetische weerstand.

 MASTERCLaSS 3 - ELEMENT water

Water - Nieren – Blaas – Kou – Winter – Muladara chakra

Water staat voor het einde van de cyclus (maximale Yin).

Het Waterelement beheert je reserves en omvat je kern, je diepste wezen. De energiesystemen Nieren en Blaas worden erdoor aangestuurd.

Fysiek: lusteloosheid, burn-out, lage rugklachten, last van de knieën, oor klachten, problemen met nieren, blaas of prostaat, ’s nachts moeten plassen, problemen met seksualiteit, overgangsklacht:

Mentaal emotioneel: Angst, innerlijke onrust, niet goed weten ‘wie ben ik, wat wil ik, wat is goed voor mij’, doelloos zijn, weinig doorzettingsvermogen, weinig wilskracht energetische weerstand.

 

MASTERCLASS 4 - ELEMENT hout

Hout - Lever – Galblaas - Damp - Lente - Manipura Chakra

Hout staat voor beginnende groei en ontwikkeling.

De energiesystemen lever en galblaas vallen onder het Houtelement. Hout zorgt voor vrije stroming van alle energie. ‘In de flow zijn’ heeft alles met Houtenergie te maken.

Fysiek: schouder- en nekklachten, migraine, PMS, huiduitslag, jeuk, gespannen spieren, krampen, rusteloze benen.

Mentaal emotioneel: boosheid, irritatie, snel geprikkeld zijn, moeite met plannen en coördinatie, ideeën blijven onuitgewerkt, niet in actie kunnen komen, geen visie hebben.

 MASTERCLASS 5 - ELEMENT vuur

Vuur - Hart - Dunne Darm – Zomer - Hitte – Anahata Chakra

Vuur is het hoogtepunt van de groei (maximale Yang).

Het Vuurelement is als de pomp in het systeem. De energiesystemen Hart en Dunne darm worden erdoor aangestuurd.

Fysiek: hartkloppingen, duizeligheid, problemen met circulatie (koude handen en voeten), lusteloosheid, niet helder kunnen denken, slaapproblemen, spraakproblemen, nervositeit.

Mentaal emotioneel: verminderd enthousiasme, weinig zelfvertrouwen, vreugdeloos voelen, problemen in het voelen van liefde, moeilijk je gevoel onder woorden kunnen brengen, depressie, steeds méér willen, haasten en onder tijdsdruk leven.

 


Docent

De workshop wordt gegeven door Ria van Leeuwen.

Ria is yoga therapeut en gespecialiseerd in Yin Yoga, Reiki en de elementenleer. Ria is ook masseuse en Reiki Master. 


Data & aanmelden

Waar: Yogaschool Noord, Nachtegaalstraat 157

Tijd: 13:00 - 16:00 - iedere workshop duurt circa 3 uur

Kosten: €39 per losse workshop

 

MEMBERSHIP KORTING: 10% korting voor members met een "1 jaar onbeperkt" abo. Als je bent ingelogd met je account, zie je automatisch de gereduceerde prijs voor die workshop.