stress killer course

Heb jij last van stress? Piekeren? Onrust? Of een gevoel van alsmaar ‘moeten’? Of kom je maar niet uit je hoofd of tot rust? Ben je onzeker en soms angstig? Slaap je niet goed? Lukt het maar niet om te ontspannen?

Dan is deze cursus iets voor jou!

 

In zes bijeenkomsten van 2 uur gaan we aan de slag met de meest helpende yoga-strategieën waaronder ademhalingsoefeningen, mindfulness en yin yoga, geleide meditaties en affirmaties. Ook tension release oefeningen komen aan bod en eenvoudige, rustige vinyasa yoga met Qigong elementen. Daarnaast krijg je educatie over het zenuwstelsel, ademhalingsstelsel en emoties en uitleg over de oorzaken en gevolgen van stress; zowel vanuit de klassieke yogafilosofie als vanuit de moderne neurobiologische poly-vagale theorie. De cursus is met een vaste groep mensen waarbinnen ruimte is voor het delen en uitwisselen van ervaringen.

 

In het kort:

Ø Eenvoudige relaxte yoga die niet moeilijk is met elementen uit de Qigong

Ø Jezelf leren kalmeren met ademtechniek

Ø Grenzen leren voelen… en wat je dan kan doen

Ø Je eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroten

Ø Weer echt voelen wat het is om ontspannen te zijn

Ø Ontdekken WAT jou nu zo gestrest maakt!

Ø Leren mediteren en waarom dat helpend is

Ø Samen delen en uitwisselen in een vaste veilige groep

Ø Psychologische en fysiologische kennis krijgen over het zenuwstelsel, ademhalingsstelsel, yoga strategieën en emoties.

 

Achtergrond 

Stress en burn-out komt helaas veel te vaak voor. Als ons natuurlijk herstelmechanisme verstoord is, bijvoorbeeld omdat we niet meer goed onze grenzen kunnen voelen, niet meer weten hoe we kunnen ontspannen, lastige gevoelens uit de weg blijven gaan of om andere redenen, dan kan het lichaam niet opladen en herstellen.

Een te hoog stress niveau geeft spanningsklachten van allerlei aard, daarnaast kunnen onverwerkte emoties, of niet bemerkte triggers spanningsklachten verergeren of een gevoel van onveiligheid veroorzaken. Al deze zaken hebben invloed op onze spierspanning en bindweefsel, bloedsomloop, hartritme, hormoonhuishouding en spijsverteringsstelsel en kunnen het zenuwstelsel ontregelen. Welke hulpbronnen en mogelijkheden je hebt om jezelf op mentaal, energetisch, fysiek en emotioneel niveau te “resetten” en te ontladen dat leer je in deze cursus die speciaal ontwikkeld is voor iedereen met stressklachten.

 

Wat kun je verwachten?

Je gaat de relaties ontdekken tussen emoties, gedachten en fysieke spanning via diepe bindweefselstretches die langer aangehouden worden. Zie ook yin yoga.

Je gaat ademhalingstechnieken aanleren die spanning ontladen en letterlijk ruimte creëren, en ademhalingsoefeningen trainen die het zenuwstelsel kalmeren (het sympathisch stelsel (fight/flight systeem tot rust brengen). Je leert om te gaan met piekeren en gevoelens van zinloosheid en ‘niet voldoen’, via mindfulness training en acceptance therapie. Je gaat opnieuw ervaren hoe het is om zelf “in charge” te zijn en opties te hebben (waarbij yoga een simulatie is van de werkelijkheid).

 

Je gaat kwaliteiten als zelfcompassie, vriendelijkheid en nieuwsgierigheid inbrengen (en plaatsen tegenover ‘presteren’ en ‘moeten’). Meditatie en visualisatie als tool gebruiken voor empowerment en een positief zelfbeeld. Je gaat je zelfkennis vergroten in een veilige groep. Zodat je opnieuw verbinding voelt met focus op samen bewegen en niet op perfecte alignment van de houdingen. Elke les is tijd voor sharing. Je leert om te gaan met spanning, pijn, emoties en je krijgt tools om meer “mindful” te worden door de aandacht te richten op sensaties (fysiek, emotioneel, energetisch) en deze zonder interpretatie, neutraal te observeren. Je voelt je grenzen (opnieuw) en kan ze aanvaarden. Verdragen enerzijds en leren handelen anderzijds.

 

Je ontdekt je automatische reacties. Yoga fungeert hier steeds als simulatie van de werkelijkheid waarin je (door cues van de trainer) bewust kan worden van je reacties op stress (fysiek en/of emotioneel ongemak).

Je gaat fysiek ontladen, door eerst je lichaam te activeren en dan te ontspannen, waardoor je gemakkelijker los kan laten. Je krijgt psycho-educatie over stress en fysiologische reacties in het lichaam.

 

Informatie en aanmelden


Reviews

Ik waardeer deze cursus met een 9! Veel helpende practices, ademhalingsoefeningen in een vertrouwde omgeving. Sommige meditaties doe ik nu vaak in bed. Het effect van thuis de oefeningen doen is dat je er vertrouwen in krijgt dat het werkt. Zo veel geleerd! Interessante kennis opgedaan. Nanda is geweldig! (Marit)

 

Ik geef deze cursus een 9! Ik ga het missen. Hele fijne lessen, de yoga, de adem, de filosofie, ik keek echt uit naar de vrijdag, had van mij langer mogen duren. Ik heb geleerd dat simpele series helpend zijn om in het lichaam te landen. Ik heb gemerkt dat ik doordeweeks fysieke pijn negeer en maar doordender. Mooie meditaties begeleid je. De steun in de rug, de veiligheidsmeditaties zijn favoriet! Ik heb minder onrustige nachten. (Annemiek)

 

Ik heb de oefeningen thuis gedaan en dat was ontspannend. Ik heb geleerd dat ik mag kiezen voor dat wat goed voelt voor mezelf, maar kan nu ook minder prettige gevoelens toelaten. Ik waardeer deze cursus met een 8. (Mara)

Deze cursus is inhoudelijker dan ik had verwacht. En heel professioneel. Ik heb veel oefeningen zelf kunnen toepassen als ik me gespannen voelde. Dan gingen de scherpe kantjes ervan af. Ik ga verder met de ademoefeningen. Wat me heel erg geholpen heeft, is het gevoel om dingen voor 80% te doen, of juist voor 20%. Het “verdragen” was iets nieuws voor mij en zou hier meer van willen weten. Hoewel we voor de cursus diep genoeg zijn gegaan. In het algemeen heb ik geleerd hoe je je ‘systeem’ tot rust kan brengen met verschillende tools. Dankjewel! (Clara)

 

Ik had kennisoverdracht verwacht, maar de powerpoint hoefde niet van mij. Deze vorm, door het handelen is juist perfect. Het effect gedurende de week: vrede en harmonie, meer kleur leven, ont-moetingen met wat is. Ik deed de oefeningen thuis 2 x per dag. Het gaf me meer rust, energie en tijd. Ik heb geleerd mijn eigen ruimte in te nemen en mijn eigen weg te gaan. Ik waardeer deze cursus met een 8. (Susan)

 

Ik zocht iets waar ik mezelf mee tot rust kon brengen. Zowel de series, als de shakes en tension release, de ademhalingsoefeningen, de yin houdingen en de meditaties waren helpend. Ik heb gemist dat ik mijn frustratie kon uiten. Adem en Qigong vond ik lastig. Ik ben me meer bewust geworden van mijn lichaam, wanneer het aanspant of ontspant. Ik doe in bed de ademhalingsoefeningen en slaap rustiger. Ik heb geleerd sneller te ontspannen en heb meer zicht op mijn triggers. Ik waardeer deze cursus met een 8,5. (Isabelle)

 

Deze cursus was een superfijne combinatie van lichamelijk gerichte oefeningen en goed uitgelegde theorie. Fijne toon, ruimte voor ieder! Ik vond het soms lastig om wakker te blijven tijdens de meditaties. Ik waardeer deze cursus met een 9! (Isis)

 

Ik vond de series fijn, vooral de tai-chi-achtige dingen, was nieuw voor mij. De shakes en tension release hielpen om snel te ‘ontstressen’- doe ze thuis nu ook. Ademhalingsoefeningen goed, meeste kende ik al. De yin houdingen waren voor mij heel bijzonder vanwege verdragen en grenzen voelen. Theorie was fijn, door uit te wisselen werd ik gerust gesteld dat iedereen worstelt met het leven. Het effect gedurende de week was dat ik bezig bleef met mijn ‘levenslessen’. Ik waardeer deze training met een 9. Heel fijn alles. Super bedankt Nanda! (Nadine)

Ik kon me goed overgeven aan de meditaties. En door te focussen op lichaamssensaties kwam ik uit mijn hoofd. Het was fijn dat je steeds op tijd begon. Ik waardeer de cursus met een 8. Het was een fijne cursus, afwisselend. Prettig om tijd voor jezelf in te ruimen. (Anita)

 

Ik merkte dat ik de ademhalingsoefeningen echt best veel heb toegepast op moeilijke momenten. Dat was fijn. Ik heb tools om rustiger te worden. (Rosa)

Bedankt voor de extra aandacht, voor de veilige sfeer, het hielp erg veel. (Bart).