Introductiecursus meditatie

In het boeddhisme is veel wijsheid te vinden. Wil je deze wijsheid integreren in je dagelijks leven dan is het goed om te gaan mediteren. Meditatie helpt je beter om te gaan met stress en frustraties of andere tegenslagen in het leven. Tevens zorgt het voor meer kalmte en concentratie. Prettige tools in onze veeleisende maatschappij.

We onderzoeken enkele thema's uit het boeddhisme en kijken hoe we deze, met behulp van meditatie, kunnen inzetten in ons dagelijkse leven. Hoe ga je om met de schommelingen van je stemming of een irritante collega? Meditatie leert je hier een gezonde houding naar ontwikkelingen.

Op twee zaterdagen gaan we ontdekken hoe je op een gemakkelijke manier snel effect kunt ervaren van het mediteren. We onderzoeken welke effecten en resultaten je kunt verwachten als je gaat mediteren en bij elke les zal een interactief college plaatsvinden over nuttige en inspirerende theorie uit het boeddhisme. De cursus wordt niet gegeven vanuit een specifieke boeddhistische traditie. Er wordt geput uit verschillende bronnen.

 

Eerste workshop gaat over: Waarom ga je mediteren?

Dit is ontspanning, concentratie, purificatie van de geest, meester worden van de geest en het verkrijgen van inzicht en wijsheid. Met behulp van verschillende meditatieoefeningen en theorie kan je ervaren hoe je deze doelen kunt bereiken en waarom je deze wil bereiken.

 

Tweede workshop gaat over: Deze workshop gaat over het omgaan met emoties en tegenslagen.

Hierin zal ook nadruk worden gelegd op de eigen verantwoordelijkheid en dat meditatie je helpt niet helemaal overgenomen te worden door wat je overkomt én helpt je het niet te onderdrukken. Meditatie leert je zowel de wenselijke als onwenselijke, prettige als onprettige ervaringen met wijsheid te integreren in je leven als onvermijdelijke schommeling. Het is de ontwikkeling van wijsheid en balans.

Beide lessen zullen 50% begeleide meditatie zijn en 50% theorie met de mogelijkheid tot vragen.

 

Docent

Simeon Karsten is filosoof, geestelijk verzorger en boeddhist. Naast persoonlijke begeleiding in het ziekenhuis en het hospice geeft Simeon al 5 jaar meditatiecursussen voor drukke Amsterdammers. Hij probeert een pragmatische brug te slaan tussen de wijsheid uit het Oosten en ons drukke dagelijks bestaan in Amsterdam.

 

Informatie:

Date: Donderdag 19 & 26 oktober 2017

Tijd: 20:00 - 21:30 uur 

Kosten: € 20 voor een workshop, € 35 voor twee

Docent: Simeon

Locatie: Plotterstraat 24

Voor: Iedereen, bij lichamelijke beperkingen even van te voren aangeven. Mediteren kan ook in een stoel.

BELANGRIJK: Geen bevestiging ontvangen maar wel betaald? Stuur ons dan een e-mail. Dan kijken wij of je boeking goed is doorgekomen.