workshop Coming into being

Een tweedelige workshop over zwangerschap en geboorte gezien vanuit het perspectief van de baby.

Als het over zwangerschap en geboorte gaat benaderen we dit vaak vanuit het perspectief van de moeder. Zij gaat dan ook door een grote lichamelijke en emotionele transformatie gedurende haar reis door zwangerschap en geboorte, en dat verdient alle zorg en aandacht.

Maar hoe beleeft de baby deze allereerste periode van zijn/haar leven? Inzichten uit de pre- en perinatale psychologie laten zien dat baby’s zelfs al voor hun geboorte sensitieve, sociale en intelligente wezens zijn en dat de periode in de baarmoeder en de geboorte zelf grote impact kunnen hebben.

 

In deze tweedelige workshop gaan we de focus verleggen, of eigenlijk verruimen. Ook de vader/partner wordt meegenomen in deze verkenning. Voorzichtig betreden we een wereld waarin we niet precies alles weten, en tegelijkertijd meer te weten komen door dit onderwerp vanuit het lichaam en het hart te benaderen. Hierdoor kunnen jullie het kindje in de buik al voor de geboorte beter leren kennen, waardoor het hechtingsproces al vroeg een stevige basis krijgt.

 

Deze twee-delige workshop biedt je:

 

  • De gelegenheid om op een dieper niveau met elkaar en jullie ongeboren kindje te verbinden
  • Inzichten in het proces van mens worden en geboren worden en hoe een baby dit beleeft
  • Een andere kijk op de behoefte van een baby om te huilen en hoe je hiermee om kan gaan
  • Tools om vanuit ontspanning meer vertrouwen te vinden in je (nieuwe) rol als ouder 

Wat gaan we doen?

 

Workshop 1: 9 Maanden in de buik

Een zwangerschap is een uiterst wonderlijk, kwetsbaar en natuurlijk proces. We staan in deze eerste workshop stil bij de wording en ontwikkeling van het ongeboren kind.

  • We verkennen de vragen ‘Wat is bewustzijn?’ en ‘Wanneer ontstaat bewustzijn?’.
  • We kijken naar het effect en ook het belang van stress tijdens de zwangerschap en hoe je hiermee om kunt gaan.
  • We doen ontspanningsoefeningen en speelse oefeningen waarbij je het contact met het kindje in de buik als levendiger en werkelijker kunt ervaren.

Workshop 2: 9 maanden op de buik

De eerste 9 maanden na de geboorte worden ook wel de ‘Social Womb’ genoemd, een periode waarin de baby volledig afhankelijk is van zijn/haar ouders of verzorgenden, ook voor het reguleren van zijn/haar emoties.

In deze tweede workshop gaan we dieper in op:

  • de geboorte vanuit het perspectief van de baby en de behoefte van de baby om na de geboorte zijn/haar verhaal te kunnen vertellen.
  • We kijken naar de functie van huilen en hoe een baby lichaamstaal gebruikt om een onverwerkt stuk van zijn/haar ervaring te uiten.
  • We doen ontspanningsoefeningen en zelfonderzoek die ondersteunen in het kunnen zijn met en luisteren naar huilen.

docent

Docent Tamara

De workshop wordt gegeven door Tamara Schvitz die in 2017 haar opleiding tot Integratief Baby Therapeut afrondde. Daarnaast is ze moeder van 2 jongens (geboren in 2013 en 2018) en kent daardoor de dagelijkse uitdaging van oog en begrip hebben voor de emotionele belevingswereld van haar kinderen. In haar praktijk begeleidt ze ouders en baby’s in het verwerken en integreren van o.a. de geboorte-ervaring van de baby.

 data & informatie

Data: zondag 24 en 31 mei 2020

Tijd: 13:00-16:00
Locatie: Maanzaal, Nachtegaalstraat 157, Amsterdam Noord
Kosten: € 97 per persoon | €147 per stel