Controle vs Vrijheid

Controle vs Vrijheid

Afgelopen week mocht ik hier op het prachtige Ibiza mijn eerste Ayahuasca ceremonie bijwonen bij de Sjamaanse Ibiza Family. Voor wie nog nooit heeft gehoord van Ayahuasca hier een korte uitleg: Ayahuasca is een entheogen uit het Amazone gebied. Dat wil zeggen dat het een psycho-actieve plant is, waarvan een thee getrokken wordt die al duizenden jaren ceremonieel gebruikt wordt als natuurlijk medicijn in religieuze, spirituele en sjamanistische context.

Bij gebruik van Ayahuasca verandert je bewustzijnstoestand, waardoor je innerlijke waarneming heel sterk wordt. Je kan te zien krijgen wat onbewust aanwezig is en er voor zorgt dat je in bepaalde patronen blijft hangen. Het brengt je in contact met de verdedigingslinies in jezelf waarmee je je onbewuste patronen in stand houdt.

 

Mijn ervaring

Ik heb mijn ervaringen van deze bijzondere ervaring opgeschreven en deel deze graag met jullie, vanwege het helende effect en de positieve transformatie die het teweeg kan brengen, mits er juist mee omgegaan wordt.

De ceremonie werd geleid door een Sjamaanse dame Maria. De drank was al klaargemaakt en uiteraard ging dit op een rituele manier. De eerste veertig minuten gebeurde er bij mij weinig, ik voelde me heel rustig en kalm. En toen langzaamaan begonnen beelden te veranderen, ik begon ineens kleuren patronen te zien, rasters, vormen die zich op de muziek leken te bewegen. Ik hoor mezelf nog denken: ‘’GELUKKIG er gebeurt tenminste iets, dit zit wel goed’’ en ik verwonderde me over de prachtige kleuren. Ik vond het allemaal geweldig. De bloemen in de cirkel ademden met mij mee, wanneer ik inademde werden ze groter en wanneer ik uitademde werden ze kleiner. Ik voelde me helemaal een met de natuur.

 

Mijn trip werd steeds heftiger. Overal zag ik terugkerende patronen: in het vuur, op bomen en om me heen. Deze patronen hadden ook diepte, alsof ze ademden en heel snel vervormden. De kleuren waren fel en neon roze en groen, ontzettend intens en mooi. Doordat ik ineens alles op een hele andere intense manier beleefde, had ik het gevoel dat het allemaal veel te veel werd, ik had het gevoel dat ik geen controle meer had en de patronen mij wilden meevoeren. En toen begon mijn verzet, het vechten tegen de werking van het medicijn.

 

Mijn maag begon te worstelen met de drank; ik kreeg krampen, ik kreeg het koud, het voelde erg onaangenaam. Om mij heen werd er gezongen, er werden rituele spreuken verteld, en alles om mee heen ging in een versnelling, alsof de Sjamaanse dame van de ene kant van de cirkel naar de andere kant zweefde. Het ene moment was ze hier, het andere moment daar. Momenten van intense stilte werden afgewisseld met momenten van hoge energie met geluiden van brakende, huilende en dan weer lachende vrouwen om mee heen. Ik begreep niks meer. Ik wist niet meer of ik van voren of achteren leefde. Ik verloor alle controle en angst overweldigde me op dat moment. Tegelijkertijd was ik bang voor deze angst en ik zat me zorgen te maken over hoe lang het nog zou gaan duren. Of ik hier ooit nog wel weer uit zou komen. Ik wilde op dat moment niets liever dan uit deze trip, en wel zo snel mogelijk, Ik wilde weg zijn uit het moment, of beter gezegd… helemaal niks meer meemaken.

Hoe lang dit precies heeft geduurd weet ik niet, want ik was alle besef van tijd kwijt. Ik voelde me ineens onbeschrijfelijk moe. Ik wilde niets liever dan liggen in mijn warme bed, thuis met mijn kinderen. Wat deed ik hier in godsnaam, waarom had ik deze ceremonie voor mezelf gewenst? Ik voelde dat ik zo hard aan het vechten was, tegen de moeheid, tegen het medicijn, tegen het overgeven. Mijn maag begon ondertussen steeds meer te worstelen met de drank en uiteindelijk kon ik me overgeven aan het braken, wat als een soort verlossing kwam. De moeheid bleef, maar het werd me ineens heel duidelijk dat ik zo moe was omdat ik aan het vechten was om de controle niet te willen verliezen. Ik wilde me niet overgeven aan de werking van het medicijn, ik was me steeds aan het verzetten.

 

Het werd mij pijnlijk duidelijk dat ik precies kreeg waar ik om gevraagd had.

 

Aan de trip leek geen einde te komen, maar na het braken voelde ik dat ik rustiger werd en me meer kon overgeven aan de trip, het medicijn. Ik voelde dat diep in- en uitademen heel fijn voelde en terwijl ik me op mijn adem focuste, ging ik steeds dieper en dieper naar mijn kern, er was geen ‘ik’ meer, het was veel groter. Ik voelde heel duidelijk dat alles verbonden is, we are all connected en alles is energie.

Op een gegeven moment werd ons gevraagd om te gaan staan in de cirkel. Ik had het gevoel niet op mijn benen te kunnen staan. Maar toch ging dit wonderbaarlijk goed. Nadat we allemaal een kaarsje hadden gekregen gingen we met de hele groep wandelen door het bos naar een open plek waar we in een cirkel hebben gedanst. En terwijl we heerlijk bewogen op de Sjamaanse zang en de zon opkwam, ontwaakte ik langzaam uit mijn lange trip. We sloten de ceremonie af met een zweethut ceremonie, waar we nog zeker een uur samen hebben gezongen.

Bij het ontwaken uit de trip begon ik me steeds helderder en lichter te voelen. Alsof ik een laagje had afgepeld. En in de dagen na deze journey kwamen langzaam steeds meer inzichten.

 

Voor mij is vrijheid een heel belangrijke kernwaarde. Maar wat is vrijheid als je de controle niet los kunt laten? Wat betekent vrijheid als je niet jezelf durft te zijn en te laten zien, met alles wat daarbij komt kijken? Deze ceremonie bood mij de mogelijkheid om toegang te krijgen tot diepere lagen van mijn bewustzijn, waardoor het mogelijk werd om op een zeer intense manier te reflecteren op mezelf en op mijn leven tot nu toe. En heling te laten plaatsvinden. Omdat zich tijdens deze reis dingen aan mij openbaarden, waar ik eerder niet bewust van was of kon zijn. Dat wat ik tot nu toe voor waarheid had aangenomen, bleek zomaar heel anders te zijn. Net als het beoefenen van yoga kan ook Ayahuasca je helpen om in je ziel te kijken, te ontdekken wie je werkelijk bent of kunt zijn. 

 

Ik ben heel erg dankbaar voor deze ervaringen en ik kan er altijd naar teruggaan. Het bewustzijn is zo fascinerend en complex en tegelijkertijd zo simpel. Alles is met elkaar verweven, zoals de meeste oude culturen ons duidelijk proberen te maken. Energie is de basis van alles en het is overal. Alles is één.

 

Namaste,

Esther

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Gaby (vrijdag, 10 augustus 2018 17:56)

  Heftig ervaring zeg!
  Wil graag ook dit ervaring doen, al een tijd zoek ik naar de juiste persoon die me kan leiden en helpen mer dit, zou je me kunnen sturen de gegevens van de persoon of Organisatie dat dit organiseerde in Ibiza?
  Groeten,
  Gaby

 • #2

  Rachida (zaterdag, 11 augustus 2018 11:46)

  Wat een heftige ervaring! Bedankt dat je je kwetsbaar durft op te stellen om dit met ons te kunnen delen♡

 • #3

  Karin Al / Kamala (zondag, 12 augustus 2018 13:49)

  Mooi hoor Esther, gaaf!

 • #4

  ireen (maandag, 13 augustus 2018 11:43)

  Hoi Esther,

  bedankt voor het delen. Ik heb een paar maanden geleden ook voor het eerst een ayahuasca ervaring gehad. Heel bijzonder. Iedereen haalt er wat anders uit,maar het overheersende gevoel is bij iedereen wel iets van 'één voelen met de natuur en het universum', en een soort van acceptatie: Ik/de wereld is OK zoals het is. Voor mij daarnaast ook inzichten over de opvoeding van mijn zoon (15jaar, de boodschap: hij is een mooie jonge gewortelde boom. Je mag hem nu loslaten en laten groeien hoe hij wil). En ruimte gevonden om te rouwen, waarbij ik letterlijk opgevangen, gewiegd en getroost werd door moeder aarde.

  LIefs

  PS: helaas trekt de populariteit van dit middel zowel oplichters als handhavers aan. In Nederland wordt het soms gedoogd maar is het illegaal. Dus deel geen gegevens van ayahusca-aanbieders online, deel dit in priveberichten. En doe het alleen bij een organisatie waar je positieve dingen over hebt gehoord.