WELKE EMOTIES HOREN BIJ WELK ELEMENT?

De 5 elementen van Yin bestaan uit Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Volgens de Chinese geneeskunde zijn deze elementen de bouwstenen van je persoonlijkheid. Ze staan voor verschillende karaktereigenschappen en talenten die je hebt. Wanneer deze elementen uit balans zijn kunnen ze klachten veroorzaken zoals slapeloosheid, piekeren, stress of zelfs een burn-out! Maar wanneer je ervoor zorgt dat deze elementen in balans zijn, voel je je goed, energiek en tevreden. Ieder element is verbonden met de energie van de organen in ons lichaam en de daarbij behorende emoties/uitingen. In deze blog vertellen we je iets meer over de 5 elementen.

 

1.ELEMENT AARDE

| Aarde - Milt - Maag - Wind - Nazomer – Manipura Chakra |

Aarde is eigenlijk de buffer tussen de andere fasen. Aarde stuurt de energiesystemen maag en milt aan. Bij het element Aarde draait alles om voeding, voeden, verzorgen en verwerking.

Wanneer dit element uit balans is kan je klachten ervaren als:

Fysiek: vermoeidheid, spijsverteringsklachten, allergieën, overgewicht, chronische holte problemen, reuma, cellulitis, snel blauwe plekken, spataderen.

Mentaal emotioneel: obsessies, zorgen maken, concentratieproblemen, zwaar hoofd, zwaar voelen, te veel zorgen voor anderen en niet goed zorgen voor jezelf, niet geaard zijn, teveel in je hoofd zitten.

 

2. ELEMENT METAAL

| Metaal – Longen - Dikke Darm – Droogte – Herfst - Vishuddha Chakra |

Metaal staat voor afname van de energie. De energiesystemen dikke darm en longen (dus ook de huid) vallen onder het Metaalelement. Oogsten, opruimen en plaatsmaken voor nieuwe zaken zijn kenmerken van dit element.

Wanneer het Metaal element uit balans zijn de volgende klachten kenmerkend:

Fysiek: longklachten, darmklachten, huidklachten.

Mentaal emotioneel: moeite hebben om te oogsten, de vruchten te plukken van wat je hebt gedaan, bereikt of gekregen. Moeite met afscheid nemen, loslaten en opruimen. Verdriet, droefheid, slechte energetische weerstand.

 

3. ELEMENT WATER

| Water - Nieren – Blaas – Koude – Winter – Muladhara chakra |

Water staat voor het einde van de cyclus (maximale Yin). Het Waterelement beheert je reserves en omvat je kern, jouw diepste wezen. De energiesystemen nieren en blaas worden erdoor aangestuurd.

De klachten die kunnen ontstaan door een disbalans in je waterelement zijn:

Fysiek: lusteloosheid, burn-out, lage rugklachten, last van de knieën, oor klachten, problemen met nieren, blaas of prostaat, ’s nachts moeten plassen, problemen met seksualiteit, overgangsklachten.

Mentaal emotioneel: Angst, innerlijke onrust, niet goed weten ‘wie ben ik, wat wil ik, wat is goed voor mij’, doelloos zijn, weinig doorzettingsvermogen, weinig wilskracht energetische weerstand.

 

ELEMENT 4: HOUT

| Hout - Lever – Galblaas – Lente – Damp - Manipura Chakra |

Hout staat voor beginnende groei en ontwikkeling. De energiesystemen lever en galblaas vallen onder het Houtelement. Hout zorgt voor vrije stroming van alle energie. ‘In de flow zijn’ heeft alles met de Houtenergie te maken.

Klachten bij een disbalans in het hout element kunnen zijn:

Fysiek: schouder- en nekklachten, migraine, PMS, huiduitslag, jeuk, gespannen spieren, krampen, rusteloze benen.

Mentaal emotioneel: boosheid, irritatie, snel geprikkeld zijn, moeite met plannen en coördinatie, ideeën blijven onuitgewerkt, niet in actie kunnen komen, geen visie hebben.

 

ELEMENT 5: VUUR

Vuur - Hart - Dunne Darm – Zomer - Hitte – Anahata Chakra |

Vuur is het hoogtepunt van de groei (maximale Yang). Het Vuurelement is als de pomp in het systeem. De energiesystemen hart en dunne darm worden erdoor aangestuurd.

Klachten die je zou kunnen ervaren wanneer het vuur element uit balans is zijn:

Fysiek: hartkloppingen, duizeligheid, problemen met circulatie (koude handen en voeten), lusteloosheid, niet helder kunnen denken, slaapproblemen, spraakproblemen, nervositeit.

Mentaal emotioneel: verminderd enthousiasme, weinig zelfvertrouwen, vreugdeloos voelen, problemen in het voelen van liefde, moeilijk je gevoel onder woorden kunnen brengen, depressie, steeds méér willen, haasten en onder tijdsdruk leven.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Petra (vrijdag, 31 januari 2020 11:43)

    Erg interessant deze workshops!